Dag 6 Jokkmokk – Enontekio.

In tegenstelling tot gisteren is de zon al wakker als ik opsta. Het beloofd weer een mooie dag te worden.  Vannacht om half drie even wakker en dan is het bijna net zo licht als overdag. De middernachtzon blijft een aparte gewaarwording. Gelukkig kan ik nog een paar uur slapen voordat we weer verder moeten. De rit zelf is min of meer een kopie van gisteren. Al hoewel, er is wel een verschil. Naarmate we noordelijker komen daalt de temperatuur verder en verandert de vegetatie. De bomen worden niet meer zo groot en typische planten voor de koude streken zien we telkens meer.

We maken een stop bij het stuwmeer van Porjus met de waterkrachtcentrale Harsprånget. Het is de grootste waterkrachtcentrale van Zweden en genereert 2 terwattuur per jaar aan electriciteit. De stuwdam van het meer is 50 meter hoog en 1400 meter lang. Inhoud van het stuwmeer is ongeveer 6 miljoen m3.

De waterkrachtcentrale.

Het stuwmeer van de waterkrachtcentrale.

Ronde het middaguur gaan we bij een plaatselijk “café” wat eten en drinken. Het interieur bestaat uit een verzameling van verschillende stoelen, tafels en bankjes. Bijna niets hoort bij elkaar. Maar zoals we al niet anders hebben meegemaakt is het netjes en schoon en het gebak (lunch) smaakt heerlijk.

Het plaatselijke café.

Om goed kwart over twee rijden we Finland binnen. Het is dan nog een kilometer of 65 naar het hotel. De zon heeft aan het begin van de middag al plaats gemaakt voor zware bewolking maar het blijft droog. De temperatuur is gedaald naar een graadje of negen en inmiddels zijn daar ook al weer een paar graadjes van af.

Het hotel in Enontekiö.

Morgen een stevige rit van ruim 500km naar de Noordkaap zelf waarbij de temperatuur ongeveer gelijk is aan vandaag. Wordt iets dikker aankleden.

Groeten Frans en Johan

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Prachtig hoor, jullie treffen het nog steeds met het weer, even een paar dagen kou en dan weer wat zuidelijker
    Veel plezier morgen.

    Like

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: