Dag 12 Henningsvaer – Saltdal.

….en het feestje dat motorrijden heet gaat gewoon door. Wederom een prachtige dag. Veel zon met wat hoge sluierbewolking en een temperatuur van 25 graden.

We zijn ruim op tijd voor de boot naar Bodo en besluiten om in Het plaatsje Reine eerst maar wat te eten en te drinken. Hierna rijden we het laatste stukje naar de boot in Moskenes waar de parkeerplaatsen voor de boot nog voornamelijk leeg zijn.

De boot is zoals verwacht op tijd en vanaf de voorste startrij mogen wij als eerste de boot op. Om kwart voor drie vertrekt vertrekken we voor een tocht van ruim drie uur over een kalme zee en volop zonneschijn naar Bodø.

De Lofoten op de achtergrond.

om zes uur komen we aan in Bodø. Het is even zoeken naar de juiste weg want er zijn volop wegopbrekingen. Een behulpzame wegwerker wijst ons de goede richting en al gauw zijn bij onze laatste tussenstop, voor deze dag, de Saltstraumen. Dit is de grootste maalstrom ter wereld waar het water een snelheid bereikt van 27,8 km per uur met grote waterkolken. Het tij is echter verkeerd als wij arriveren. Er is wel duidelijk beweging in het water maar meet ook niet. We besluiten maar door te rijden naar het hotel in Rognan Saltdal waar we om tien over acht dan aankomen.

Links het restaurant van het hotel en rechts het fjord waar we uitzicht op hebben.

Morgen naar Levanger een rit van meer dan 500 km.

Groeten Frans en Johan.

Motornavigatie van Garmin.

Tot voor kort had ik een Garmin 276cx. Weliswaar een maritiem toestel maar op een paar kleinigheidjes na erg geschikt voor het gebruik op de motor. Een gladhelder scherm wat ook bij felle zon goed leesbaar bleef. Grote batterij waar je een hele dag op kon navigeren zonder externe voeding. Herberekenen van de route bij omleidingen e.d. geen enkel probleem. Dit voorjaar een nieuwe Garmin 276cx gekocht. Prima toestel met slechts één groot probleem. Herberekenen van routes is een drama. Het toestel kon daar niet meer mee overweg. De oorspronkelijken route kreeg je er daarna ook niet meer in. Toestel ingeruild voor een Garmin Zumo 595. Een toestel ontwikkeld voor gebruik op de motor. Het drama is echter nog groter. Een scherm dat je met een beetje zonlicht al niet meer kunt lezen. Zelfs de Zumo 340 heeft een beter scherm. Herberekenen is uitgesloten terwijl de optie wel aanwezig is. De routes welke ik er voor deze vakantie in heb staan worden een drama als er veerboten in de route zijn opgenomen. Alle instellingen nagelopen opnieuw de routes er in gezet maar het toestel maakt er een puinhoop van en laat je honderden kilometers omrijden. Ook de exacte positie laat veel te wensen over. Regelmatig geeft het toestel een waarschuwing voor een bocht binnen een paar meter maar in werkelijkheid is de bocht dan nog minimaal 100 meter verder. Kortom met dit toestel kom je alleen met veel kunst- en vliegwerk op de plaats van bestemming. De rest van de minpunten laat ik maar zitten. Voor mij is Garmin volledig de weg kwijt.

Johan

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Het is meer een mooie dag geweest en prachtig geschreven, goede trip vandaag heniet ervan en voorzichtig beide.

    Like

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: