Dag 15 Andalsnes – Jostedal.

Al vrij snel na ons vertrek vanmorgen komen we onderaan bij de Trollstigen. Het is nog vroeg als we vanaf de noordkant naar boven rijden. In de 11 haarspeldbochten hebben we dan ook geen last van tegemoetkomend verkeer. Het zijn vrij smalle bochten waardoor je weinig ruimte hebt.

Boven aangekomen is de parkeerplaats toch al redelijk vol en de eerste bussen met toeristen uit de hele wereld zijn er al. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op het dal waar we vandaan komen. Na wat foto’s te hebben gemaakt gaan we aan de zuidkant weer naar beneden. Ook hier valt het op dat de zuidkant, net zoals de Stelviopas in de Alpen, veel mooier is en de bochten over het algemeen mooi vloeiend zijn.

Het zijn hele mooie kilometers met, alweer, heel veel zon. Langzaam aan zien we de karavaan van auto’s, bussen en campers groeien. We zijn blij dat we vroeg waren want  de nauwe haarspeldbochten met veel verkeer zijn gewoon niet leuk. Vandaag steken we ook het Geirangerfjord over. Ze varen met twee veerboten dus je hoeft nooit lang te wachten. Na de oversteek rijden we door naar Geiranger. We moeten de berg over en de te nemen haarspeldbochten, zowel omhoog als naar beneden, zijn er heel wat meer dan de elf van de Trollstigen. Wel is de weg wat breder en hierdoor kun je ze wat makkelijker nemen. Daar staat tegenover dat het aanmerkelijker drukker is. Als we de afdaling naar Geiranger inzetten wordt al gauw duidelijk wat hier de reden van is. Beneden in het fjord liggen twee cruiseschepen en de passagiers hiervan willen de omgeving zien.

Je praat dan al gauw over vijf- à zesduizend passagiers die niet alleen met de bus gaan maar ook over de weg lopen want voetpaden zijn er buiten het dorpje niet. We besluiten om Geiranger maar direct verlaten en moeten nu aan de andere kant van het dorpje weer omhoog. De weg is weer smaller en met al die bussen en loslopende tourristen is het goed opletten aangezien er ook nu weer veel haarspeldbochten zijn. We rijden tussen de nationale parken Breheimen en Jotunheimen door. Een weg door een fantastisch landschap en dat vele kilometers.

Hier rijden of wandelen is een groot plezier. Bij één van de afdalingen wordt het een beetje knellen. Twee vrachtwagens moeten omhoog en een aantal auto’s en wij moeten naar beneden en dat in een krappe bocht. Na het nodige gemanoeuvreer lukt het om, weliswaar aan de verkeerde kant van de weg, langs elkaar te komen.

We rijden verder door een prachtig landschap. Meren, riviertjes en rivieren gaan aan ons voorbij totdat we uiteindelijk bij ons hotel in het Jostedal aankomen. Na het eten nog even naar de gletsjer.

Morgen ook nog een stevige rit en dan komt het einde van de vakantie in zicht.

Groeten Frans en Johan.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: