De afsluiting.

18 dagen op de motor, bijna 7.000 km gereden. Om precies te zijn 6.858 km. Slechts 3 dagen met regen en de overige dagen hadden we goed tot prachtig zomerweer. We voelden ons een beetje als  nomaden. Elke dag weer verder. Overdag bij de benzinepompen wat eten, drinken en tanken en ’s nachts een goede slaapplaats in een hotel.

’s Avonds na het eten mijn blog bijwerken. Telkens een kort verslag van de dag met een paar foto’s voor een impressie. Tijd te kort om verhalen uitgebreid aan te horen en te vertellen. Daarom zijn de verslagen een compromis met de tijd. Zoals van die Belgische man van 82 jaar op z’n Triumph Bonneville 1200. In z’n eentje naar de Noordkaap, een paar kleine zadeltassen en de rest van zijn spullen in blauw plastic verpakt achter op de motor vastgebonden. Aan motorkleding een wat gedateerd leren pak en geen regenkleding.

 De fietsers, alleen met z’n tweeën of soms een heel gezin en dan de wandelaars. Niet veel maar we hebben ze zien lopen naar de Noordkaap of er van terugkomend. Wat drijft een mens om dat te doen?

We hebben genoten van de prachtige fjorden en het heldere water, het diffuse licht van de middennachtzon midden in de nacht. De kale, lege toendra’s van het subarctisch klimaat. De mooie stuurwegen met soms heel slecht asfalt vooral op de Vesterålen. De bergen die blinken in de zon als het vele water over de kale rotsen naar beneden stroomt. Hoogtepunten zoals het passeren van de poolcirkel en het bereiken van de Noorkaap geven zo’n reis extra glans.

De Noordkaap. Moeder en kind kijken vanaf enige afstand naar de hieronder afgebeelde zeven munten. De munten symboliseren samenwerking, vriendschap, hoop en geluk.

Zoals ik al zei, mijn blog is slechts een impressie. De beleving van dit alles is niet samen te vatten in een paar woorden en foto’s. Het is de combinatie van alle factoren die deze reis tot een blijvende en hele mooie, onuitwisbare, herinnering maakt.

Wij hebben genoten van de reis en ik hoop dat degenen die onze reis volgden net zo genoten hebben en een indruk hebben gekregen wat wij beleeft hebben.

Ik dank iedereen die onze reis volgde en voor de reacties hierop.

De groeten Frans en Johan.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. Ik vond het prachtig om dit met jullie weliswaar op afstand, mee te beleven. Ik heb genoten van jullie verhalen en van de prachtige fotos. Thx

  Like

 2. Mooi en heel herkenbaar om te lezen. Ik heb in 2018 (bijna) exact dezelfde reis gemaakt. Alleen in Finland ben ik naar rechts gegaan richting Kirkenes om daar richting Russische grens te rijden bij Grense Jakobselv. De Lofoten heb ik helaas ook noodgedwongen overgeslagen vanwege storm. Zelfs een extra nacht moeten boeken omdat de veerboot niet ging (en uiteindelijk toch wel). Op Jotunheimen nog in een sneeuwstorm gereden maar al met al een fantastische reis gehad. Volgend jaar ga ik weer, maar dan nu via Finland naar de Noordkaap. En gelijk het meest oostelijke punt van de EU mee pakken in Finland (eilanden niet meegerekend). Ook ga ik dan waarschijnlijk nog naar Moermansk om bovenin Noorwegen weer binnen te komen.

  Like

  1. Dag Erik,

   Bedankt voor je reactie. Het was zeker een mooie reis. Als je volgend jaar kans ziet om over de Lofoten te rijden moet je dat zeker doen.
   Ik wens je al vast veel plezier met de voorbereiding en een goede reis.

   Met vriendelijke groet
   Johan van Essen

   Like

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: